györkös gábor

Jógaügy - A Németh Sándor nevében HVG-nek írt hamis levél

2019/12/04. - írta: malurgompo

A jógaügy egyik legérdekesebb, s a figyelem fókuszából méltatlanul kihullott momentuma a Németh Sándor nevében írt hamis elektronikus levél volt. Azt ugyan nem mondhatjuk, hogy a sértett minden reakció nélkül annyiban hagyta ezt a dolgot, hiszen leszögezte, hogy a HVG ellen feljelentést tesz, azonban bárki úgy érezheti, mintha annyira nem érdekelné, hogy valaki a nevében írogat levelet.

Az eredeti hamis levél közzétett változata jószerivel teljesen eltűnt az internetről, a HVG jóvoltából azonban annyit tudunk, hogy a feladó e-mail cím olyan lehetett, amit a hasonlóság miatt gondolhattak a Hit Gyülekezetéhez tartozónak, illetve a levelet úgy írták alá, hogy "Németh Sándor, Hit Gyülekezete". Azt is megtudjuk, a levél titokzatos szerzője nem pusztán a hasára ütve próbálta a karizmatikus igehirdetőt utánozni, hanem a katolikus Roland Calhoun atya jógával kapcsolatos szavait böfögte vissza.

Ezen túlmenően a rendelkezésre álló adat és ismeret olyan csekély a jógaügynek erről a kis mozzanatáról, hogy a találgatások szinte végtelen lehetőségének mezején kell barangolnunk, ha valamit mondani akarunk. Vajon miért nem zavar egy közismert embert, ha valaki visszaél a nevével? Miért azt jelenti fel, aki maga is a megtévesztés áldozata volt? Ha a HVG bocsánatot tudott kérni a dolog után és korrigálta magát, egy keresztény lelkésznek ez miért nem megy, amikor tudomására jut, hogy alaptalanul ingerelte magát és a követőit a jobbos sajtó legaljának piszkos tollú cikkeivel?

Én például már azt sem értem, hogy a hamis levél megalkotója valójában kinek a nevével élt vissza. Ugyanis Roland Calhoun gondolatai alá Németh Sándor nevét írta, tehát úgy is fogalmazhatnánk, hogy egy valódi szöveget hamis névvel látott el (vagyis na, egy valódi szöveget hamisan egy valódi névvel), tehát a katolikus pap neve ellen is vétett.

Aztán az is eszembe jutott, hogy mi van, ha ilyen idióta módon akarta fölhívni a figyelmet arra, hogy a katolikus egyháznak is van olyan képviselője, aki Németh Sándoréhoz hasonló véleményen van a jógáról, s a hamisítónak talán az lehetett a célja (persze csak áttételesen, miután Németh Sándor nevét tovább terhelte), hogy így végső soron ne pusztán a Hit Gyülekezete ellen lihegjen a jógalobbi, hanem az egyetemes kereszténységgel legyen kénytelen konfrontálódni. Mert ezen a ponton elgondolkodtató az is, hogy a kereszténységnek éppen azokat az ágait késztette a jógaügy valamiféle megnyilatkozásra, amelyek a legkevésbé gondolják úgy, hogy a keresztényeknek napjainkban különösebb dolga lenne a démonokkal, míg a katolikus egyház, amely a maga nemében igenis tesz a démonokkal szemben, tudniillik bizonyos esetekben űzik azokat, legjobb tudomásunk szerint teljesen néma maradt ebben a kérdésben. Meg persze az is elgondolkodtató, hogy a (valljuk be, ellenzéki) jógalobbi (és a mögötte álló médiabirodalom) miért csak Németh Sándorra és a Hit Gyülekezetére szállt rá. A jógaügy itt tárgyalt momentuma rávilágít, hogy a keresztény világban Németh Sándor nincs egyedül a véleményével. Most meg lehetett volna szorongatni a kereszténység különféle ágait, hogy valljanak színt. Nem ez történt. Csak a ballib oldallal szembe forduló Németh Sándort és higgyülit kapták el. Úgyhogy igaz a mondás: a legrondább szenteknél szebb lehetsz, de a legszebbeknél is szebbnek kell lenned!

Végül még szót kell ejteni egy adódó párhuzamról Németh Sándor és Pál apostol között. Pál apostol nevében is írtak hamis leveleket. A hamis levél ténye Németh Sándort tehát igen magasra, meglehetősen elit társaságba röpíti, hogy aztán gyorsan vissza is zuhanjon. Mert ez a párhuzam rögvest szertefoszlik, ha arra gondolunk, hogy Pál apostol nem jelentette fel a nevével ellátott hamis levelek címzettjeit, hanem a továbbiakban biztosítékul inkább a saját kezével írt üdvözlést a levelei végére. A HVG levelezési címe: 1300 Budapest Pf. 20.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása