györkös gábor

Bemutatjuk Kuna Tibort, a Skylight támogatóját

2018/08/20. - írta: malurgompo

Jómagam alapvetően a 444-en követem Kuna Tibor szakmai és vallási pályafutását. Az illető úriember szakmai pályája leginkább politikai kapcsolatainak kihasználásával és kommunikációs cégei közbeszerzéseken elért fölöttébb egyoldalú sikereivel jellemezhetők, míg vallási pályafutása a Magyar Pünkösdi Egyházban (MPE) és a Skylight gyülekezetben kísérhető figyelemmel. Kuna és a Skylight vizsgálata lehetőséget ad a magyarországi kisegyházak szánalmas erkölcsi állapotát feltáró (nem tervezett, de az élet úgy hozta, hogy már-már van ilyen) sorozatunk folytatására.

Ki ez a Kuna Tibor? Kuna egy ózdi pasas, aki egy 2015-ös előadásában azt mondta, egyszerű villanyszerelőként is boldog lenne Ózdon. De az élet nem ezt hozta. Fogalmam sincs hogyan, de kapcsolatba került az MPE-vel, hogy aztán az egyház országos ifjúsági vezetői feladataiból is ellásson ezt-azt valamilyen formában. Egy balul (válással) végződő házasság után aztán a kommunikációs szakmában találjuk, és egyre inkább ez, illetve a Szijjártó Péterrel való kapcsolata határozza meg a szabadidejét (football) és szakmai fejlődését (előbb minisztériumi munkatárs, később közbeszerzéseket halomra nyerő cégtulajdonos). Ahogy teltek az évek, újra megnősült, s hite közéleti jelentőséggel tört ismét a felszínre. Ennek leglátványosabb eseménye egy 2015-ös Skylight Biblia Cafe előadása, amiben Istennek tulajdonítja, hogy a haveri alapon elnyert közbeszerzésekből pár év alatt az ország 100 leggazdagabb embere között találni a nevét. A sikersztori és Isten áldása durván 2017 végéig tartott, amikor már Kuna tudhatta, hogy lesz is valami eredménye annak, hogy még 2016 végén gyanúsítottként hallgatta ki a NAV egy elég durva adócsalás ügyében. Az adóhivatal számításai szerint Kuna cégei kb. 52 millióval károsították a költségvetést, mivel olyan számlákat vásároltak, amik mögött nem állt valódi teljesítés és csak arra használták azokat, hogy a fizetendő áfájukat csökkentsék. Kuna panasszal élt és nem tett vallomást. A sajtót pedig márciusban azzal rázta le, hogy a választásokig nem akar beszélni az ügyről. Nekem utána sem tűnt fel, hogy olyan készséges lett volna, mindenesetre a 444 idén június végén így foglalta össze azokat a vádakat, amikkel a Fővárosi Ügyészség Kunát vádolja:

"Kuna Tibor csökkenteni akarta a Young and Partners nevű cégét terhelő adókötelezettséget, ezért megállapodtak, hogy fiktív számlákat vásárol V. Attila első rendű vádlott hálózatától. A bűnszervezetben résztvevő cégek a Kuna által kért összegben és időpontra kiállították a számlákat, Kuna utalt, majd néhány napon belül vissza is kapta a pénzt, miután levonták a 9% jutalékot a "szolgáltatásért". Kuna aztán ezeket a fiktív számlákat a Young könyvelésében szerepeltette, és arra használta, hogy csökkentse a vállalkozása által fizetendő adó összegét." 444

Remélem, nincs olyan naiv olvasóm, aki azt gondolja, itt csak a 444 szerkesztőségének rosszindulatáról van szó! Ki volna az, akiről ilyeneket terjeszthetnek az ország legnagyobb portáljai (nem csak a 444), és nem tesz semmilyen jogi lépést jó hírének védelmében? Az eredmény mindenesetre ez:

"Az ügyészek letöltendő börtönbüntetést és vagyonelkobzást kérnek (az okozott kár erejéig), és azt is, hogy a bíróság tiltsa el a cégvezetéstől Kuna Tibort, aki szerintük összesen 245 millió forintnyi hamis számlát fogadott be, és ezzel összesen 52 milliós kárt okozott a költségvetésnek." 444

Nagyjából így tudnánk jelenleg bemutatni az MPE-Skylight egyik támogatóját, akit Chernel András az MPE lelkésze, a PTF docense vett a szárnyai alá. Chernel András az MPE miskolci gyülekezetének és a Skylightnak a vezetője. Neki köszönhetjük, hogy mindazok, akik épülni szeretnének, egyre könnyeben részesülhetnek Kuna szolgálatából. A szerencsések a 2018-as Skylight Next Táborban hallgathatták Kunát július 11. és 15. között (amint az kiderül az esemény Facebook oldalán látható felvételekből), de augusztus 19-én a Kecskeméti Pünkösdi Gyülekezetben is örülhettek a testvérek, mert a Skylight volt a vendég, és Kuna hirdette az Igét. 41:40-től itt be is ágyaztam a tegnapi szolgálat felvételét. 

A leírtak fényében érdemes lehet elgondolkodni azon, hogy kiket akarunk példaként előre tolni a szolgálatokban, kik prédikálják vagy tanítják Isten Igéjét! Rám nagyon olyan benyomást tesz az egész, hogy van egy pasas, aki csinálja a kis dolgait, és egy gyülekezet, egy lelkész asszisztál hozzá, hogy ő ebben az egészben Isten választottjaként, áldottjaként értelmezhesse magát. A gyülekezet nem ennek a helye, hanem annak, hogy Isten Igéje alapján megváltozunk miután ujjászületünk. Régi, általam is sokat látott jelenség, hogy a gyülekezetbe azért megyünk el, azért állunk ki (akár prédikálni), hogy a hülyeségeinkre halljunk pár áment. Hogy elmondhassuk valakinek, hogyan árnyaljuk, relativizáljuk, interpretáljuk a dolgainkat (adott korban már az egész életünket), hogy aztán kapjunk egy kis visszaigazolást. Emberek becsapják magukat, és a gyülekezetben asszisztálnak az önbecsapáshoz. Véletlenül se segítsünk! Véletlenül se legyünk őszinték! Adjuk azt, amit a test tud adni és ragadjunk meg pszichikai szinten!

Meg kell kérdeznem, vajon hogyan befolyásolhatja Kuna lelkiismeretét, hogy lehetőséget kap a Skylight támogatására. Ugye nem egy lelkész meg egy pénzember közötti "spirituális adásvételről" van szó? Vagy legyek még provokatívabb? V. Attilánál 9% volt a jutalék. Remélem, nem gondoljuk, hogy találunk a Bibliában Igéket, amiből olyasmire következtethetnénk, hogy Istennél 10% vagy valami ilyesmi? Jönnek mindenféle hírek, benyomások, infók. Az elmúlt pár évben ezerszer átgondoltam, vajon mi folyik itt. A Felház támogatása Kuna részéről megáll ott, hogy segített megszerezni a Várkert Bazárt egy rendezvényhez vagy Ő is a titokzatos keresztény vállalkozók köréhez tartozik, akik a Felházat tömik? Itt ilyen lelkiismeretmegnyugtató adásvételről van szó? Értitek mitől bűzlik ez az egész? Én azért érzek szagokat. Főleg Mihalik Angelika kitálalása óta. Ha az nincs, meg nem csak ez az ügyészséges hír az utolsó, amit Kunáról találok, ezt sose írtam volna le. Lécci szálljunk ki a büdös pénzekből! Legyen tartásunk, és ragaszkodjunk az Igéhez! Még mindig olyan közösségekről beszélek, amikben véleményem szerint a leginkább bibliai módon sikerült megragadni az evangélium tartalmát Magyarországon az elmúlt évtizedekben. De az ilyen helyzetek és ügyek miatt erőtlenné és hiteltelené válik az egész. Tökmindegy, hogy jó a fotósunk meg a kommunikációnk. Hogy olyan helyszíneken törtetünk keresztény jócsajokkal minden fotón, ahol azt se tudjuk, hogyan kell jelen lenni. Most komolyan, ez a szint? Olyan közösségeket csinálni, ahol előbb menővé, divatossá kell válni, és csak utána kereszténnyé? Oké. Legyél csinos! De ne csinálj már magadból hülyét és ne nézz engem se hülyének! Vagy neked a divat mondja meg, hogy ki vagy? Neked elég a szefin a felszín? (Pajor) Egy valódi embert csak az fog érdekelni, ha a szemedbe néz és beszélgettek, hogy ki vagy! Ezt valakivel még meg lehet élni? Tudom, hogy igen!

Kiegészítés 08.21. Kuna egyre kiterjedő szolgálatának támogatása a pünkösdi egyház lelkészei részéről azért is visszás, mert nagyon durva kettős mérce figyelhető meg benne. Ha elváltként / újraházasodottként tagja vagy egy olyan kisegyháznak, mint a pünkösdi is, elég nehéz a szolgálatokban érvényesülni. Pláne, ha hívőként váltál el és házasodtál újra. Nézzük meg pontosabban is! Nagyon valószínű, hogy ha feleségül veszel egy pünkösdi csajt, majd rövidesen elváltok és eltűnsz az egyházból (mint Kuna), akkor ha évek múlva ismét beköszönsz az egykori lelkészednél, nem előadóként fog invitálni gyülis programokra. Úgy tűnik, ez alól kivételt jelent, ha Chernel Andrásról van szó és te éppen egy befolyásos, gazdag kormánykedvenc vagy. Akkor mikrofont kapsz, és ettől fogva nyilván könnyebben feküdhetsz le a tisztességtelenül szerzett vagyonoddal, hisz tudod, Isten munkája sokat köszönhet a pénzednek és befolyásodnak. Van egy saját lelkészed, aki segít "rendbe tenni" magadban a dolgokat, és ez neki is jó, hisz te "támogatod". Működőképes koncepcióról van tehát szó. Csak nem bibliai koncepcióról. Ebből a koncepcióból nő ki Chernel András fiatalokat megszólító Skylight szolgálata, ami  kedvencének, Kunának köszönhetően, hosszabb távon a börtönmisszió irányába is eltolódhat, ha pártfogoltja lelki táplálásáról nem szeretne lemondani.

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

salamander 2019.04.05. 20:49:47

Ennél sokkal súlyosabb a helyzet. Kuna és Chernel csak két kis hülye zöldfülű a partvonalon. :)
süti beállítások módosítása