györkös gábor

Jógaügy - Istenkép és félelemkeltés

2019/12/01. - írta: malurgompo

Egészen érdekes módon az utóbbi időben emberek sokaságának gondolatait foglalja el az, hogy ha valaki jógázik démonizálódik-e. Németh Sándor az állítja, igen. Továbbá arról is beszél, hogy ennek mi az eredménye az ember életében: a jógázók szíve megkeményedik, bezárkózik az evangélium üzenete előtt, és nagyon sokan ettől nem tudnak hinni, megtérni.

Nagyon érdekes az az Istenről és hívőkről kialakuló kép, ami ebből következik. Úgy tűnik, mintha olyan Istent kéne elképzelnem, akinek bizonyos esetekben gondot jelent valakit elhívni az Ő követésére. Meg olyan hívőket kell elképzelnem, akiknek annyira ügyetlenül forgatott, tompa kard a szájában Isten Igéje, hogy a jógázók tömegesen maradnak hit nélkül.

figurine-of-frog-exercising.jpg

Nekem kapásból eszembe jut Saulus, aki a damaszkuszi útra készülve "még mindig fújta magából a fenyegetést és a gyilkos dühöt az Úr tanítványai ellen" (Csia). Ő nem jógázott, csak gyilkos indulattal volt tele. Saulus tényleg sosem jógázott, pusztán egy aljasul kivégzett ember gyilkosainak a ruhájára vigyázott, amíg a kövezés véget ért. Szerencséje is ennek a Saulusnak, hogy nem voltak arra jógaszalonok, és sosem jógázott, mert akkor nem tudott volna hinni, úgy leuralják a démonok. Mit mondott volna neki a damaszkuszi úton megjelenő Jézus: Saul, Saul! Az még hagyján, hogy üldözöl engem, azzal még tudnék kezdeni valamit, de így, hogy múltkor is elmentél jógázni, így teljesen tehetetlen vagyok! Ezt most elrontottad! Pedig már az új neved is megvolt...

Isten nem arra hívta el a keresztényeket, hogy arról magyarázzanak, ki hogyan démonizálódik. Jézust pontosan azért küldte el az Atya, hogy szabadulást hirdessen. Jézus tettének az üzenete fölszabadítja az embereket a hitre, az Istenről való gondolkodásra, a megtérésre. Istennek teljesen mindegy, ki mennyire bűnös vagy ki mitől démonizálódik. Isten arra néz, amit Jézus tett az emberért, és nem arra, amit az ember tesz Isten ellenében. Ha Saulust, akinek a szíve tele volt gyilkos indulattal, el tudta hívni, bizonyára egy jógázó emberrel is meg tudja ezt tenni.

Ha pedig arra a képre gondolok, ami Németh Sándor szavaiból a hívőkről kirajzolódik, ugyanilyen problémába kerülök. Vegyük az első evangélistákat! Ezek olyan városokba mentek, ahol az emberek különféle isteneket tiszteltek. Áldoztak nekik, segítséget kértek tőlük, hordozták a szobraikat és hasonlók. És mindezt teljesen tudatosan, szándékosan tették! Nos, azt látjuk, hogy az apostoli kor igehirdetőinek prédikálására gond nélkül tömegek kezdtek hinni és tértek meg. Viszont van egy lényeges különbség! Ezek az igehirdetések a keresztről szóltak, Jézusról és a megváltásról. Nem pedig arról, hogy gyerekek, ha itt hordozzátok ezeknek az isteneknek a szobrait, akkor úgy démonizálódtok és olyan erkölcsi fertőbe kerültök, hogy alig marad esélyetek hinni, megtérni. Ebben az esetben megnézhettük volna a kereszténység terjedését!

Végül lehet még azt mondani, hogy végső soron, eredetileg ez a szöveg keresztények előtt hangzott el, és ha bármilyen spirituális fenyegetést jelent a jóga gyakorlása a keresztényekre, akkor ezt nekik el kell mondani. Hiba ebben a dologban maximum ott történt, hogy ezt a felvételen látható módon nem kizárólag belül, maguk között beszélték meg, hanem nyilvánossá is tették.

A problémám ezzel a következő. Bármelyik tisztességes hívő, aki Istennek őszintén szeretne tetszeni, és maximálisan a Biblia útmutatása szerint kíván élni, nyilván úgy gondolja, hogy nem szeretne démonok befolyása alá kerülni. Ez a hívő nem tökéletes, de elég korrektek és tiszták a motívumai. Egy ilyen hívőt azzal ijesztegetni, hogy így vagy úgy démonok uralma alá kerülhet az élete valamilyen területe, nem szép dolog. És ez túlmutat a jógán, a jóga csak egy ezek közül. Mert ebbe a körbe beletartozik, ha elolvas egy vicclapban található bolondos horoszkópot, az hogy kimegy a temetőbe, eszi az anyósa főztjét, megnéz egy filmet vagy éppen a munkahelyén egész nap szól a rádió és erkölcstelen zenészek zenéjét kénytelen hallgatni. Ezek mind beszennyezhetik a hívőt -mondják- és démonikus erőket aktiválhatnak. A hívőket folyton azzal ijesztegetik, hogy különböző módokon átok, varászlás, leuralás, démoni befolyás, etc. alá kerülnek. Azonban teljesen mindegy ennek a valóságtartalma, ez nem szól másról, mint a hívők kiskorúságban tartásáról és manipulálásáról félelemkeltő beszédekkel. Sajnos ugyanez megy az utolsó idők jelei és bizonyos apokaliptikus próféciák értelmezése során.

Azonban a hívők ilyen ijesztegetése egyáltalán nem biblikus. Isten királyságában semmit nem motivál az ijedelem és a félelem. Isten követőit nem az mozgatja, és nem akkor maradnak az igaz úton, ha valaki szigorúan és félelmetesen ecseteli nekik egy "igehirdetésben", hogy mennyire ki lehet siklani, mennyire távol lehet kerülni Istentől, ha ezzel vagy azzal érintkezésbe kerülnek. Így lényegében nem lehet hívő életet élni, mert képtelenség kiigazodni, hogy mi is hatott ránk, vajon imádkoztunk-e eleget, hogy ezektől a hatásoktól megszabaduljunk.

Egy őszinte hívő Isten iránti szeretetből akar tetszeni Istennek és nem azért mert ráijesztettek, hogy így vagy úgy démonizálódhat, lemaradhat az elragadtatásról, átok vagy varázslás alá kerülhet, etc... Ahol ezt csinálják, nem értik, hogyan működik Isten királysága, az Ő megmentő kegyelme és szeretete.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása