györkös gábor

Jógaügy - A vagyonos kerületek hölgyei féltik az alakjukat

2019/12/07. - írta: malurgompo

Annak, aki csak hírek között olvasva vagy egyszer félig-meddig meghallgatva találkozott Németh Sándor közel hat perces jógáról közzétett beszédével, talán csak annyi tűnhetett fel, hogy a Hit Gyülekezete vezetője azt állítja, aki jógázik, démonizálódik. Pedig a beszédet és a kapcsolódó további megszólalásokat figyelve ettől jóval izgalmasabb monológról van szó és számos kis részletre külön is fölhívható a figyelem. Ezt célozza meg a blog jógaügyi sorozata.

Most azokat a pillanatokat szeretném megragadni, amikor az történik, hogy Németh Sándor a jógától való démonizálódás problémájának gócpontjait lokalizálja is Budapest területén belül, sőt a leginkább veszélyeztetett embertársaink jellemzőit is meghatározza. Megállapítja ugyanis, hogy a jógaveszedelem egyáltalán nem véletlenül  a város gazdag kerületeiben élő jómódú hölgyeket érinti leginkább, akiknek fontos az alakjuk.

Ezen a ponton úgy érzem, kicsit elhagy az ihlet, de azért igyekszem megbirkózni a feladattal. Logikailag nekem nem áll össze, ahogyan Németh kifejti, hogy a Bibliából egyértelmű, hogy amit egyszer a démonok tiszteletére, megidézésére találtak ki, azt nem lehet elválasztani ettől, hiába nem hisz benne valaki. Majd e gondolatot közvetlenül azzal folytatja, hogy "ezt világosan lehet látni, hogy ezekbe a jógaszalonokba járó hölgyeknél, kisasszonyok, szépek akarnak lenni és nagyon figyelnek a külsejükre, látni, hogy hatalmas pénzeket költenek el". Az egészből úgy érezni, mintha mindez a korábban mondottakat alátámasztandó hangozna el.

De hogy jön ide a pénz?

Emlékszünk Jézus pusztai megkísértésére? Három kísértés volt, ebből az egyik, amikor azt akarja az ördög, hogy Jézus leboruljon előtte és imádja őt. Ennek érdekében megmutatja neki a világ gazdagságát, dicsőségét és hatalmát, majd hozzáteszi, hogy ez mind az övé. Ebből következik, hogy a világi hatalom elosztásban fontos szerepe van az ördögnek. Az okkult tevékenységek lényegében közvetlenül kötődnek az ördöghöz, démonokhoz, így az ilyen tevékenységek, képességek gyakorlása körül (pl. jóslás, gyógyítás, jóga) valahogy mindig megjelenik a vagyonosság, a jólét, vagy máshogy mondva ott van a lehúzás, a biznisz, a pénzszerzés. Erre látunk konkrét példákat is a Bibliában egy jövendőmondó lány esetéhez kapcsolódóan, vagy a Simon nevű mágus történetében. A lényeg, hogy ahol rendes okkultizmus és démonizálódás van, ott lóvé is van - ez egy szükséges kellék. A spiritualitás kiárusítása nem új jelenség. Ám ezen a ponton véletlenül se asszociáljon a nyájas olvasó bizonyos neoprotestáns gyülekezetek pénzbehajtó gyakorlatára - ez kizárólag az okkult-ezoterikus, súlyosan démonizáló tevékenységeknél van így. A Bibliában szereplő adakozással nem lehet visszaélni.

Aztán azon se agyaljon az olvasó, hogy nem kapott magyarázatot az alakjukat féltő hölgyek emlegetésére. Talán azok a vonalak, kecses mozdulatok, feszesen tapadó ruhák meg is érdemlik a kritikát... Kisasszonyok, akik frusztráltak, mert nem találják a párjukat. Pénzük, az van és a külsejükkel próbálják fölhívni magukra a figyelmet. Valószínűleg nem nagyon bírják elviselni a férfi tekintélyt és a kapcsolataikban bűbájos, csábító (hisztis) manipulátorként viselkednek, akik mellett a férfi infantilizálódik. De ez már egy másik téma...

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása