györkös gábor

Vita az Egyházfórumban: Lehet-e Viktorból Pál?

2012/07/01. - írta: malurgompo

Az Egyházfórum tavalyi utolsó (12/4) számában jelent meg Fekete János író Orbán Viktornak címzett vitaindító nyílt levele (Viktorból akár Pál is lehetne még címmel). Írásában megfogalmazza egy magyarországi politikai fordulat szükségességét s azt, hogy ennek mindenképpen határozottan szemben kell állnia az egyre népszerűbb és hangosabb szélsőjobbal. Fekete János Orbán Viktorban ott látja a lehetőséget a változásra, hogy e fordulat élére álljon.

Üdvözlendő elképzelése, hogy a magyar politikai és közéletet egy a zsidó-keresztény kultúrkör értékeire nyitott, az iránt elkötelezett konzervatív szociális uniónak kellene meghatároznia a demokratikus jogállam keretein belül, azt hiszem, nem sok ember számára érthető. A fogalmak, szavak, nevek, melyeket Fekete János használ egészen mások, mint amelyek átitatják a jelenlegi magyar közéletet. Gondoljunk például az elsősorban faj, erő és gyűlölet mentén gondolkodó Jobbik működésére, amellyel szemben egyre határozottabb kiállásra lenne szükség. Fekete János lényegében azt mondja, hogy Orbán Viktor képes és alkalmas lenne, hogy ezt tegye, új típusú működésében pedig támaszkodhatna a zsidó-keresztény értékekre olyannyira következetesen hivatkozó evangéliumi keresztények közösségeire, különösen is a Hit Gyülekezetére. Fekete János levelének, minden nagyszerű és kiváló elvi része mellett, ez a pragmatikus mondanivalója.

Az Egyházfórum ez évi második számában (12/2) számos véleményt, továbbgondolást olvashatunk Fekete János nyílt levéléről. Itt röviden kettőt szeretnék kiemelni. Nagy Péter Tibor szociológiai megközelítését és Jakab Attila határozott, világos, azt hiszem a realitásokkal leginkább számoló írását. Kiábrándító, elszomorító és kijózanító látni a szélsőjobboldali eszmékkel szembeni nyitottság mértékét Magyarország nagy egyházaiban. Lényegében a templomba járás gyakoriságával nő a szélsőjobb elfogadása. Egyértelműen kijelenthető, hogy olyan alacsony a szélsőjobbot határozottan elutasítók aránya a történelmi egyházak hívei körében, hogy biztosan nem lehet számottevően rájuk támaszkodni egy felelős szélsőjobb ellenes harcban.

"Viktorból soha nem lesz Pál"! Igen, minden jel erre utal. Ha többen akarnánk, hogy Pál legyen, lehet meggondolná magát. De a magyar emberek egyelőre inkább Viktort akarnak, úgyhogy ő soha nem lesz Pál. Jakab Attila úgy látja, hogy a magyar társadalomban, értelmiségben (ami kimutathatóan nincs!), de egyházakban sincsenek meg azok a források, amelyekből az ország úgynevezett "erkölcsi megújulása" táplálkozhatna. Milyen igaza van! Egészen más típusú forrásaink vannak. Ezekből táplálkozunk. Tévedés azt hinni, hogy egyházaink nem. A Hit Gyülekezete sem kivétel. Jó lenne gondolkodni, kicsit felébredni! Ehhez adalék Fekete János levele és a nyomában kialakuló vita.

Az alábbi linken, az Egyházfórum honlapján teljes egészében olvasható Fekete János írása:

http://www.egyhazforum.hu/index.php/folyoirat/korabbi-szamok/25-folyoirat/cikkek/forum/106-viktorbol-akar-pal-is-lehetne-meg

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása