györkös gábor

A magyar vallástudományi honlapokról

2012/02/29. - írta: malurgompo

Az elmúlt években, ahogyan BA és MA szakokon elindult Magyarországon a vallástudományi képzés sorban jelentek meg vallástudománnyal foglalkozó honlapok. Ezeket meglátogatva a kattintgatások többnyire csalódást jelentettek. Ebben a bejegyzésben röviden szeretnék írni néhány ilyen honlapról, felhívva a figyelmet, hogy nagyon siralmas a helyzet (mint amúgy is a vallástudományt illetően).

Ezekhez a honlapokhoz gyakran egyes tanszékek meghatározó oktatói, alakjai adják a nevüket. Több esetben be kéne látniuk, hogy valami vállalhatatlan mellett szerepel a nevük. Tartsunk egy rövid szemlét!

Nézzük meg először a www.vallastudomany.hu oldalt, amely a szegedi egyetem Vallástudományi Tanszékéhez és annak vezetőjéhez, Máté-Tóth Andráshoz köthető. Az oldal sok formális információt elárul a tanszékről, nyitólapján azonban 1-2 éves hírekre mutató linkek találhatók. Az oldalon belül nem ritka, hogy azzal találkozhatunk „Sajnáljuk, de ez az oldal nem létezik...”. A leggazdagabb része a honlapnak talán az, amelyen Máté-Tóth profilját olvashatjuk. Az amúgy is rendkívüli online háttérrel rendelkező Vallástudományi Szemlének még mindig Bencze Lóránt a főszerkesztője a vallastudomány.hu-n, és a feltüntetett freemail-es e-mail cím is rendkívül meggyőző. Az oldal látványáról és használhatóságáról, aki akar, győződjön meg maga. További különlegesség, hogy „az ország második egyetemének” hivatalos honlapján a Vallástudományi Tanszék linkje erre az oldalra irányít. A magam részéről a domain nevet sajnálom! Lefoglalták a vallastudomany.hu domaint!

A Magyar Vallástudományi Társaság honlapját a könnyen megjegyezhető http://silver.drk.hu/MVT/ címen bárki vígan megtalálhatja. Az esztétikai és szerkezeti (tehát használhatósági) kritikától itt is tekintsünk el! Egy teljesen fölösleges társaság teljesen fölösleges honlapjáról van szó. Aki a vallástudományról, valamit is művelő tudományos műhelyek munkájáról, a friss szakirodalomról (ami amúgy is annyira friss és dicsérhető szokott lenni!) meg ilyenekről akar tájékozódni, ne látogasson erre a honlapra.

www.vallastudomany.net Hallgatók által szerkesztett, rendszeresen frissülő, informálódásra alkalmas honlap.

http://vallastudomany.elte.hu Az ELTE BTK Vallástudományi honlapja. Készül! Kivárjuk! A tartalom feltöltéséig türelmesek vagyunk! Talán még visszatérünk (vö. conversio)!

A Kisegyház-kutató Egyesület honlapját, bár elavult formátumú, pozitív példaként hoznám fel. Ugyan a „Friss hírek” 2011 óta nem újultak meg, az oldalon böngészve rendkívül értékes forrásanyagokat lehet találni a magyarországi kisegyházak történetéből. A témában érdeklődőknek hasznos és érdekes lehet az oldal fölfedezése.

Összegezve azt mondanám, ha végignézzük ezeket az oldalakat, nem gondolnánk, hogy a vallástudomány egy komoly egyetemi szak, egy fejlődő tudomány. Konferenciákra találunk felhívásokat, de ezekről talán kellemesebben, kulturáltabban is lehet tájékozódni, mint ezeken az oldalakon. A felhozott rosszabb példák esetében tippjeim sincsenek, mi volt a cél az oldalak létrehozásával, nekik nem tudom mit kívánjak. A többieknek sok sikert!

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása